Uređenje interijera

7 savjeta za uređenje novog dnevnog boravka

savjeti za uređenje novog dnevnog boravkaCentralna prostorija svakog doma većinom je dnevni boravak – prostorija u kojoj provodite najviše vremena. To je mjesto druženja i odmaranja zato je bitno da je dnevni boravak opuštajući te da se u njemu osjećate ugodno. Klasičan ili moderan stil, jednostavan ili s mnogo detalja, vrlo je bitno da obratite pozornost da imate dovoljno prostora i da vaš boravak ima vaš potpis.

Dizajneri interijera u posljednje vrijeme preporučuju mnogo ukusnih i decentnih detalja zbog kojeg će se svatko osjećati ugodno i dobro došlo. Uređenje bilo koje prostorije uvijek morate prilagoditi dimenzijama kako prostorija ne bi bila prenatrpana ili pak prazna.

Ako ste tek započeli uređivati svoju kuću ili stan i nemate ideja kako urediti dnevni boravak, možda vam naši savjeti pomognu da ga uredite ugodno, prostrano i sa stilom.

Ugodna sofa ili garnitura

Prioritet u uređenju doma. Vjerojatno i sami znate koliko je važan udoban krevet pa je tako važno da je vaša sofa/garnitura udobna. Ako ste u mogućnosti, birajte sofe punjene poliuretanskom pjenom jer su najudobnije i najčešće su dugog vijeka. Stoga, ako odrijemate nakon napornog radnog dana u boravku, ne brinite da ćete se probuditi ukočeni s bolovima u leđima.

Osnovni kriteriji za biranje sofe/garniture su:

 • udobnost
 • ergonomija
 • kvaliteta izrade
 • kvaliteta materijala
 • dizajn

Za male stanove u kojima nedostaje soba za goste najbolji izbor je kauč na razvlačenje. On zadovoljava potrebe pomoćnog ležaja, ali namijenjen je samo povremenom korištenju i ne može zadovoljiti potrebe kvalitetnog spavanja kakvo nudi pravi madrac s podnicom.

Dubina garniture utječe na kvalitetu sjedenja. Pravilno sjedenje osigurat će dubina kauča od 80 cm, dok oni dublji, od 90 ili 100 cm dubine, zahtjevaju potporu dodatnih jastučića kako ne biste cijelo vrijeme bili u poluležećem položaju.

Pri odabiru materijala imajte na umu:

 • lakoću održavanja
 • izdržljivost
 • ugodnost pri dodiru s kožom
 • trajnost boje

Pamučne presvlake su udobne i lake za održavanje, pogotovo ako birate one koje se mogu skidati i prati.

Prirodna koža dobar je izbor kada je u pitanju atraktivan izgled i održavanje, no trebamo imati na umu da je kožna garnitura zimi hladan materijal, a ljeti potiče znojenje.

Pri odabiru sjedeće garniture pazite na njezine dimenzije, oblik i boju kako ne bi zagušila prostoriju i ostale komade namještaja. Pazite na kvalitetu izrade konstrukcije. Konstrukcija mora biti čvrsta i otporna na mehanička oštećenja. Najbolje su one izrađene od tvrdog drva (jasen, hrast i bukva) te od MDF-a i metala.

Izvor: living.vecernji.hr

Zidovi

Zidovi vole detalje, a beskrajno je puno mogućnosti koje možete iskoristiti na zidu. To možete učiniti promjenom boje ili postavljanjem tapeta. Nije potrebno bojati cijeli stan ili sobu, dovoljno je odabrati jedan zid.

Promjenom jednog zida postići ćete bolji efekt nego da cijelu prostoriju bojite u jednu boju. Ako vam nakon nekog vremena boja ili tapeta dosadi, jednostavno ju promijenite.

Na tržištu postoji velik broj proizvođača i tipova boja i tapeta. O vašem ukusu i financijskim mogućnostima ovisi vaš konačni odabir. Ovu promjenu možete napraviti za 50 kuna ili pak nekoliko tisuća kuna.

Danas su sve popularnije i fototapete koje nude mogućnost odabira raznih motiva, crno-bijelih ili u boji, kojima neku prostoriju možete temtski urediti.

Ako se ne želite gnjaviti s farbanjem ili postavljanjem tapeta, na tržištu postoji i velik izbor naljepnica raznih motiva. One se lako postavljaju i uklanjaju, tako da ne morate brinuti da će vječno ostati na zidu i da ste osuđeni na samo jedan stil.

Izvor: indizajn.rtl.hr

Kamin na bioetanol

Vjerojatno najveću pozornost u prostoriji izazvat će kamin koji će vašem prostoru dati posebnu energiju i ugođaj. Ako ne želite dodatne instalacije (cijevi ili dimnjake), ako vam smetaju dim i pepeo i ukoliko nemate prostora za drva, za vas onda preporučamo kamine na bioetanol.

Samostojeći ili ugradbeni, na vama je da izaberete. Osim što vam mogu stvoriti ugođaj za vrijeme zimskih dana, u potpunosti su ekološki prihvatljivi jer koriste bioetanol kao gorivo.

Sa stajališta zaštite okoliša bioetanol kao gorivo ima značajne prednosti pred fosilnim gorivima. Mnoge prednosti se ostvaruju već i zamjenom uobičajenih goriva etanolom:

 • smanjenje količine štetnih plinova u atmosferi
 • manje zagađenje zraka i vode
 • gori čistije od fosilnih goriva
 • predstavlja manju opasnost od požara nego benzin
 • smanjuje količinu stakleničkih plinova
 • spada pod obnovljive izvore energije

Nema brige oko gorenja jer je gorivo bioetanol – 96% alkohol, čiji je produkt izgaranja ugljikov dioksid (CO2) i voda (H2O). To je upravo ono što čovjek inače izdiše.

Rasvjeta

Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na percepciju bilo kojeg prostora je rasvjeta. Bez dovoljne količine svjetlosti nema ni lijepog interijera. Jedna od mnogima omiljenih vrsta rasvjetnih tijela jesu ona viseća, takozvane visilice. No, kada treba donijeti konačnu odluku i odabrati visilicu, mnogi ustuknu i odluče se za klasičnu plafonjeru.

Zato donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odabiru idealnog mjesta za visilice.

Prvo, razmislite gdje je želite smjestiti. Visilice odlično izgledaju u gotovo svakoj prostoriji – osim možda kupaonica i nekih oblika kuhinja.

Tri su mjesta gdje visilice najčešće viđamo:

  1. Iznad radne površine ili šanka
  Bilo da je riječ o kuhinjskom otoku, šanku, radnom stolu ili bilo kojem drugom sličnom objektu, ovakva rasvjeta dat će usmjerenu količinu svjetlosti i od tog dijela prostora stvoriti vizualnu cjelinu.

  2. Iznad blagovaonskog stola
  Jedno od najpopularnijih mjesta za postavljanje visilica su blagovaonski stolovi. Kada su pažljivo i pravilno odabrani, odlično nadopunjuju blagovaonicu i daju toplinu. Ako je namjeravate smjestiti upravo iznad stola, neka to bude na visini između 200 i 150 centimetara, ovisno o visini stola, stolica, a nije loše uzeti u obzir i visinu ukućana – visilica nikako ne bi smjela smetati u interakciji za stolom pa svakako pripazite da ju ne smjestite prenisko. S druge strane, postavite li je pak previsoko, izgubit će se efekt.

  3. Umjesto svjetiljki na noćnom ormariću
  Dvije visilice umjesto klasičnih lampa koje obično krase naše noćne ormariće, djeluje zanimljivije, a zasigurno će pomoći i u reduciranju pretrpanosti sobe.

U svakom trenutku imajte na umu stil kakvim namjeravate oplemeniti svoj dom i visilice birajte ovisno o tome. Suvremeno, rustikalno, shabby chic, eklektika…neće svaka viseća rasvjeta dobro izgledati, neovisno o tome koliko vam se svidjela. Hrabri među vama mogu pokušati stvoriti zanimljiv kontrast miješajući nespojivo. Ako ipak niste skloni tome, držite se jednog stila.

U obzir svakako uzmite dimenzije prostorije u koju namjeravate postaviti visilicu. Dužina i visina su itekako važni – premalena će visilica u prostranom interijeru izgubiti svoj efekt, dok će velika u malom prostoru vizualno zatrpati interijer. Idealna visilica trebala bi komplimentirati prostoriji, a ne ju zasjeniti.

Ako volite trendove u interijerima, zasigurno ste već opazili da dizajneri vole kombinirati i stvarati takozvane klastere lustera. Odaberite dva, tri, četiri ili više visilica i postavite ih na različite visine. To osobito dramatično i zanimljivo izgleda ako su visilice istog oblika ili barem boje.

Imate li različita rasvjetna tijela, radije ih postavite na istu visinu – različiti oblici dovoljno su upečatljivi pa ne zahtjevaju dodatno naglašavanje stvaranjem klastera. Takvo grupiranje izgleda odlično iznad stola ili pak kuhinjskog otoka i šanka. Izbjegavajte postavljanje u druge dijelove stana ili kuće, osim možda pokojeg kuta u dnevnom boravku ili iznad stubišta.

Izvor: indizajn.rtl.hr

Tepih

Dnevni boravak zahtjeva posebniji i finiji tepih od svih ostalih prostorija i stoga se na njemu nikako ne bi trebalo štedjeti.

Orijentalni tepisi izrađeni su od prirodnih materijala kao što su vuna, svila i pamuk. Rade se ručno, a njihova je izrada spora. Dugotrajni su i izdržljivi te skuplji. Pomno biranom kombinacijom boja i uzoraka izgledaju uistinu lijepo i skladno tako da se uklapaju u svaki interijer. Kvalitetu i cijenu određuje način i preciznost izrade, broj čvorova po četvornom metru i vrsta materijala.

Osim klasičnog izgleda, ručno rađeni tepisi mogu biti i modernog dizajna s različitim bojama i uzorcima.

Industrijski tepisi izrađuju se strojno te su samim time precizno i brzo izrađeni. Odlikuju se nižim cijenama i dostupni su u raznim bojama, dezenima i oblicima. Mogu biti izrađeni od različitih materijala kao što su bambus, vuna, pamuk, lan, sintetika, koža i drugi.

Boje i motivi

Pri odabiru boje i vrste tepiha trebamo uzeti u obzir sve ostale elemente u prostoru. Boja tepiha treba biti usklađena sa željenim bojama interijera, može biti i kontrastna, a vrstu i kvalitetu tepiha birat ćemo prema namještaju. Vrhunski namještaj zahtijeva i takav tepih. Za malu prostoriju dobar su izbor tepisi sa sitnijim motivima, dok su tepisi s krupnim motivima namijenjeni većim prostorijama.

Dobar savjet zlata vrijedi

 • Pod u dnevnom boravku, koliko god izgledao sjajno i lijepo, izgledat će nepotpuno bez tepiha. Osim same topline koju daje prostoru, tepih će (pravilnim odabirom) dati točku na i cjelokupnom dojmu prostorije.
 • Kada birate tepih za svoj interijer, obratite pozornost na boju poda. Svijetlo obojeni podovi dobra su podloga za tamne tepihe i obratno.
 • Za koji god se tepih odlučili, imajte na umu da ga trebate redovito čistiti i održavati jer ćete na taj način poboljšati njegovu dugovječnost. Neki tepisi zahtjevaju česta čišćenja, zato obratite pažnju na to kod kupovine.
 • Tepisi od nekih materijala mogu imati štetan utjecaj na vaše zdravlje stoga je jako važno provjeriti je li neki član obitelji alergičan na neki od materijala od kojih je izrađen tepih koji planirate kupiti.
 • Tepisi od umjetnih materijala na sebe privlače prašinu puno više od vunenih. Zato ih treba često usisavati i to nastavkom s četkom, lagano povlačeći da vlakna duže traju.

Izvor: living.vecernji.hr

Cvijeće i biljke

Često se govori o problemu loše kvalitete zraka koji udišemo, ali često smetnemo s uma da se to ne odnosi samo na onaj zagađeni zrak u ulicama s gustim prometom ili industrijskim postrojenjima, nego i na atmosferu u našim domovima.

Da bi poboljšali kvalitetu zraka koji udišemo, nije potrebno kupovati nikakav skupi aparat, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku. Ili još bolje – nekoliko njih. One će tako uljepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti zrak kvalitetnijim.


Evo kojih sedam biljaka mogu biti posebno korisne:

 • Areca palma može narasti do 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kisika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” zraka.
 • Sanseverija (Svekrvin jezik), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljikovog dioksida u kisik. Savršena za spavaće sobe!
 • Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku i drugim prostorijama u kojima boravi mnogo ljudi, jer je odličan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz zraka.
 • Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupaonici.
 • Brdska palma također upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač zraka.
 • Spatifilum upija toksine iz boja ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizira radijaciju elektronskih uređaja, idealno mjesto za nju je pored računala ili TV-a. Također, mnogi je rado smještaju u kupaonice, jer dobro uklanja gljivice koje se pojavljuju na vlažnim površinama.
 • Gerber ima divan cvijet, ali i neke druge sjajne osobine – uklanja iz zraka benzen, koji se koristi kao otopina za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida… Također, upija ugljikov dioksid i daje više kisika tokom noći.


Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cvijeće zaduženo za čistiji zrak spadaju i krizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života…

Izvor: mojecvijece.com

I na kraju ne zaboravite, vaš dnevni boravak je vaš prostor i vaša kreacija, nemojte ga pretrpati i/ili miješati stilove. Uredite ga s mjerom, pripazite da vam bude maksimalno ugodan i topao jer u njemu provodite najviše vremena. Izbjegavajte monotoniju i jednu boju, pustite mašti na volju i poigrajte se bojama i uzorcima.