Uređenje eksterijera

Najbolji savjeti za uređenje vrta ili dvorišta

Većina dizajnera reći će kako je vrt, tj. dvorište, produženi dnevni boravak. On je vaša eksterna osobna iskaznica. U vrtu je najbitnije postići intimnost i ugodu, baš kao u dnevnom boravku. Ne mora biti beskrajan, može biti sasvim malen, najbitnije je da vaše dvoriše ili vrt bude maksimalno funkcionalno i ugodno.

Važno je naglasiti kako se vrt stvara godinama i kako treba puno vremena i truda da ako želite u vrt uklopiti i biljni svijet, da im treba puno brige i pažnje, osobito u prvim mjesecima.

Pripazite na cvijeće

Cvijeće i bilje su sastavni dio svakog vrta ili dvorišta i naravno, najljepša su dekoracija. Uvijek pri sadnji pripazite da ga sadite po nekom redu jer kada naraste, može izgledati vrlo neuredno.

Obratite pažnju na nijanse, strukturu i vrstu cvijeća i bilja. Nemojte ih miješati kako bi ih znali pravilo tretirati te kako bi vrt bio što ljepši.

Ograda i zidovi

Za vrt ili dvorište potrebna je ograda, stoga pustite mašti na volju i napravite svoju ogradu, obojite ju ili ukrasite raznim dekoracijama. Ograde ne moraju uvijek biti strogih linija, jednobojne i monotone, uvijek možete iskoristiti ostale rekvizite da vam pomognu oživjeti ogradu.

Također, ako planirate u dvorište smjestiti i namještaj za eksterijer, prilagodite i zid za taj dio dvorišta.

Ostala dekoracija

Ako želite oživjeti vaš vrt, naši su savjeti da ga svakako obogatite šljunkom ili dekorativnim kamenjem, malim fontanama ili eko kaminom. Možete ga urediti po nekom zadanom stilu ili jednostavno po svojoj volji. Vaš vrt će u svakom slučaju zračiti novom energijom.

Šljunkom ili drvenim letvicama možete napraviti kratku šetnicu kroz vrt i usput posaditi cvijeće ili za potpunu atmosferu postaviti prijenosni kamin na bioetanol.

Vrtni namještaj

Ako ga imate gdje smjestiti, svakako vam ga preporučamo. Vrtni trosjed i dvosjed za opuštanje u proljetnim i ljetnim mjesecima sigurno ne može biti loša ideja. Svakako dobro pripazite da ga pokrijete ili zaklonite u zimskim i hladnim vremenima kako se ne bi oštetio. Uz namještaj možete staviti stolić i suncobran i u vrućim ljetnim mjesecima slobodno se možete preseliti u vrt.

Zaštitite se od komaraca

Kupovna ili prirodna sredstva, rješenja je mnogo. Znamo kako su ta dosadna stvorenja najveći razlog zašto ljudi izbjegavaju druženja u vrtu, ali i za to postoji rješenje.

Dakle, između flastera i sprejeva, električnih aparata ili svjetiljki, mnogo je izbora. Naravno, uvijek ih se možete riješiti prirodnim putem; samo se namažite eteričnim uljima (lavande, cimeta, limete, metvice) jer ih taj miris odbija.

Izaberite stil

Vaš vrt može biti bajka sama za sebe. Možete ga uskladiti sa stilom koji imate u interijeru, ali i ne morate. Ne možete pogriješiti ako želite da vrt bude jednako moderan kao najluksuzniji hotel ili romantičan vrt kao iz britanskih serija, odluka je vaša. Najbitnije je da se dobro osjećate i da vam pruža ugodu.

Roštilj

Ako imate vrt vjerojatno imate i roštilj. Omiljeni rekvizit svih praznika u toplim mjesecima. Najbolje ga je smjestiti pored mjesta za sjedenje i ispod tende da ga možete koristiti i kada pada kiša.

Pripazite da ga ne smjestite do prozora ili vrata kako dim ne bi ulazio u kuću. Pored njega možete smjestiti i kolica na kotačiće za začine kako bi vam bilo što jednostavnije pripremati meso.

Vaš vrt neka vam bude izvor inspiracije, energije i ljubavi. Mnogo je varijanti uređenja, izaberite ono što vas čini najopuštenijima. Ne zaboravite njegovati cvijeće i biljke.

Svako godišnje doba zahtjeva određenu njegu biljaka, stoga se informirajte kako koju biljku treba tretirati. Također, vrt je dio kuće u kojem ćete provoditi mnogo vremena kada dođe toplo vrijeme, stoga pripazite na zaštitu od sunca, raspored namještaja i ostale rekvizite za potpuni ugođaj.

Ako želite da vaš vrt zablista, riješite se smeća, starih i nepotrebnih strojeva i aparata, bicikala. Napravite plan i stvorite svoju bajku!