Nekategorizirano

Pogreške koje možete izbjeći kod uređenja doma

Uređenje doma nema granica! Možete se držati zadanih stilova ili razviti potpuno novi, vlastiti stil i identitet kuće, ali imajte na umu nekoliko „pravila“ kako ne biste radili pogreške.

Smjer uređenja doma možete odrediti sami ili se možete konzultirati sa dizajnerom interijera. Iako vam on može puno pomoći pri uređenju kuće, rijetko kad da će pogoditi baš ono o čemu ste maštali. Tako da je najjeftinija i najsigurnija varijanta da dom uređujete sami uz savjete stručnjaka.

Kako biste što bolje uredili svaku prostoriju, morate se pridržavati nekoliko osnovnih pravila kao što su kontrasti, <strong>nijanse boja i uzoraka, detalji u prostoriji i raspored namještaja obzirom na dimenzije. Kroz nekoliko točaka objasnit ćemo vam koje su najčešće pogreške kod uređenja doma i kako ih izbjeći.

Tamne nijanse zidova

Bojanje zidova u tamnije nijanse malu će prostoriju učiniti još manjom, a i prostorije srednje veličine će vizualno smanjiti. Prije bojanja zidova bi bilo dobro odabrati namještaj jer ćete imati više opcija u prvim koracima dizajniranja.

Primjer gdje tamna boja vizualno smanjuje prostoriju

Previše boja i detalja

Detalji poput jastučića na sofi, cvijeća i slika na zidovima uvijek su dobro došli, ali u određenoj mjeri. Ukoliko ih kombinirate s nekoliko boja koje imate na zidu, prostor može izgledati prenatrpano i neuredno. Pokušajte se fokusirati na 2-3 boje (nijanse) koje će se dobro slagati s odabranim detaljima i rekvizitima.

Primjer prostorije pretrpane različitim uzorcima i slikama i jedne elegantno uređene prostorije

Nedostatak svjetlosti

Kao što tamne nijanse zidova vizualno smanjuju prostoriju, takav će efekt imati i prostorija u kojoj nedostaje svjetlosti. Takva prostorija neće biti ugodna za boravak i druženje pa ukoliko nemate prirodan izvor svjetlosti, pobrinite se da u prostoriji ima dovoljno umjetene rasvjete.

Tmurna prostorija s premalo svjetlosti i osvježavajuća kombinacija prirodne i umjetne svjetlosti

Previše namještaja

To se definitivno može osjetiti u manjim prostorijama kada vam je otežano kretanje zbog njih. Usredotočite se na činjenicu da se kroz prostoriju morate i kretati, stoga ju nemojte natrpavati sofama, foteljama, tabureima, ormarima, stolićima i sl. Nema veze ako vaš dnevni boravak nema i dvosjed i trosjed, neka vam fokus bude efikasnost i jednostavnost. Pripazite da s previše namještaja ne ugušite energiju prostora.

Primjer prostorije pretrpane namještajem i prohodne prostorije

Previše slika

Jednobojni zid naprosto vapi za detaljima poput slika na zidu, ali nije dobro pretjerivati ni sa čime pa tako ni sa slikama. Nekoliko nasumično poslaganih uokvirenih slika ili fotografija su svakako dobra ideja, ali pripazite da na pretjerate. Sve više od 5 slika na zidu učinit će ga jednostavno prenatrpanim, osobito ako na zid dodate još i naljepnice ili tapete.

Prostorija puna slika bez ikakvog reda i prostorija s promišljenim rasporedom slika

Previše uzoraka

Točkice, pa linije (vodoravne ili okomite), cvjetići, kvadratići… Ako sve to kombinirate u jednoj prostoriji, djelovat će neukusno i neprivlačno. Odlučite se za jedan uzorak i njega iskoristite.

Ukrasni predmeti na nezgodnim mjestima

Ako ne želite razbiti stare i dragocjene predmete, nemojte ih stavljati na lako dostupna mjesta, osobito ako imate djecu u prostoriji. To povećava vjerojatnost da će se nešto razbiti. Predmete poput vaza, stolnih lampi, kristala i porculana držite na višim policama ili u ormarićima. Za manje predmete preporučamo police kako bi izbjegli bilo kakvo razbijanje ili oštećivanje predmeta.

Nedostatak identiteta

Vaš dom je vaše skrovište i u njemu vi vladate! Nemojte se ustručavati dodati svoje fotografije, uspomene iz djetinjstva, predmete koje ste naslijedili i sl. To je vaša priča i u svakom prostoru kuće je dobro došla. Poigrajte se sa svime što smatrate da bi moglo dati vaš osobni pečat. Nema ništa gore od sterilne prostorije u kojoj nema osobnosti vlasnika koja daje ugođaj i toplinu.

Bijela boja

Bijeli zidovi, bijela sofa, bijela fotelja, bijeli namještaj… Izgleda moderno i sofisticirano, ali budimo realni, na bijelom se sve vidi, svaka mrlja. Eventualno se možete spasiti prekrivačima i jastucima ili kemijskim čišćenjem. U svakom slučaju, bijelo je dobra ideja za kuće ili stanove u kojima ne boravite često jer jedino tako mogu zadržati svoju izvornu čistu bjelinu.

Bijeli namještaj je jako osjetljiv pa ga je zbog održavanja i dugotrajnosti bolje imati u prostorijama koje se ne koriste često

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli i ohrabrili vas da uredite svoj dom onako kako vi to želite, a da ne napravite neku od grešaka na koje smo vam ukazali.

Ono čime biste mogli upotpuniti bilo koju prostoriju u vašem domu jesu eko kamini. Naučite više o eko kaminima i stvorite još ugodnije mjesto za život!