Uređenje interijera

10 savjeta za uređenje apartmana

Uređenju apartmana za iznajmljivanje treba pristupiti nešto drugačije nego uređenju stambenog prostora za svakodnevni život. Treba se fokusirati na one stvari koje će gostu biti od važnosti dok boravi kod vas.

Donosimo vam 10 korisnih savjeta za uređenje apartmana. Fascinirajte svoje goste urednošću, funkcionalnošću i udobnošću vašeg apartmana!

Ukoliko se oglašavate na internetu imajte na umu da ćete lijepim fotografijama apartmana privući puno više potencijalnih gostiju, nego da npr. nemate niti jednu sliku ili da apartman nije lijepo uređen.

1. Definirajte ciljanu skupinu

Prije samog uređenja definirajte grupu ljudi kojima ćete nuditi svoj smještaj. To mogu biti avanturisti, mlađi gosti, obitelji s djecom, gosti starije dobne skupine, biciklisti itd.

Ne biste trebali na isti način urediti apartmane koje planirate iznajmljivati studentima kojima je backpacking i avanturizam stil života ili pak umirovljenim bračnim parovima koji na odmor dolaze sami bez djece.

Važno je barem otprilike odrediti ciljanu skupinu gostiju koju namjeravate privući.

2. Sjetite se da iznajmljujete izgled

U moru apartmana koji se nude za iznajmljivanje na tržištu, morate se razlikovati od drugih i po nečemu se istaknuti kako bi potencijalni gost odlučio boraviti upravo u vašem apartmanu. To može biti povoljna cijena, atraktivna lokacija, povijesne znamenitosti, blizina plaže i slično, no kad je riječ o uređenju interijera apartmana, u prvi plan dolazi izgled.

Gostu mora zapeti za oko vaš decentno uređen apartman koji će mu se odmah svidjeti. Drugim riječima, apartman naprosto mora biti uredan i lijep te da gost stekne dojam da će mu boravak u njemu biti ugodan i udoban.  

Nemoje misliti da vam je za to potrebno puno novaca. U uređenju apartmana ne treba pretjerivati, jer čak i s ograničenim budžetom možete postići upečatljiv izgled apartmana ako imate ideja i stila.

3. Prilagodite stil podneblju

Za uređenje apartmana jako je važno voditi računa o podneblju gdje se apartman nalazi. Na primjer, mediteranski stil uređenja najbolje će izgledati u primorskim regijama. Ponešto se može razlikovati i način uređenja apartmana u Dalmaciji i Istri.

S druge strane, mediteranski stil nipošto neće odgovarati apartmanima u npr. gorskim krajevima. Bitno je da se gosti u apartmanu osjećaju na način da dožive regiju u koju su došli.

4. Jednostavnost održavanja kao imperativ

Kako biste olakšali sami sebi, vodite računa da sve u apartmanu bude jednostavno za održavanje, tj. da se lako čisti. Npr. bolje je imati keramičke pločice nego parket, za zidove odaberite perive boje, za zaštitu od sunca tende ili suncobrane koji se mogu prati, za sjedenje sklopive stolice koje se neće lako slomiti itd.

Možete kupiti i namještaj koji je otporan na ogrebotine, npr. iveral je obično otporniji od pravog drva ili bojanih ploha. Tepisi od akrila ili polipropilena ne upijaju prljavštinu, a odlični su i za goste s alergijama.

5. Pripazite na detalje

Imajte na umu važne detalje kao što su ogledalo, rasvjeta i dopadljive boje.

Ogledalo omogućava gostima da se urede za šetnju ili večernji izlazak, a također i reflektira svjetlost te tako prostoru daje dodatnu dubinu i osjećaj prostranosti.

Čak i promišljenim postavljanjem rasvjete možete vizualno povećati prostor. Koristite svjetlije boje, ali nikada nemojte kombinirati više od tri boje jer bi to moglo izgledati neukusno.

Najbolje je koristiti prirodnu boju drva, bijelu, boju pijeska ili bež boju.

6. Praktičnost je jako važna

Nemojte kupovati velike komade namještaja i gušiti cijeli prostor. Ionako nitko ne nosi cijeli ormar stvari na putovanje. Manji, praktičniji komadi namještaja ostavljaju dojam prostranosti.

Zgodan primjer je kauč na razvlačenje koji se može presložiti u fotelju ili pak stolić koji sadrži i police. Odličan je izbor i krevet sa spremištem, tabure s poklopcem, blagovaonski stol s ladicama i sl.

Takav namještaj možete nabaviti po prihvatljivim cijenama, a pri uređenju apartmana možete ga lako prilagođavati trenutnom broju gostiju.

7. Obratite pažnju na dekoracije

Vrlo su važne pomno odabrane dekoracije koje ne moraju biti skupocjene, no morate ih odabrati i rasporediti sa stilom. To se prije svega odnosi na slike na zidovima, ali i vaze sa cvijećem, ukrasne jastuke…

Bez dekoracija će prostor izgledati umjetno i bezlično. Za one koji su spremni malo više uložiti u uređenje apartmana, s ciljem da prostoriju dignu na višu razinu, dobra su ideja kamini na bioetanol.

Kamini na bioetanol

Vjerojatno najveću pozornost u prostoriji izazvat će kamin koji će vašem prostoru dati posebnu energiju i ugođaj. Ako ne želite dodatne instalacije (cijevi ili dimnjake), ako vam smetaju dim i pepeo i ukoliko nemate prostora za drva, za vas onda preporučamo kamine na bioetanol.

Sa stajališta zaštite okoliša bioetanol kao gorivo ima značajne prednosti pred fosilnim gorivima. Mnoge prednosti se ostvaruju već i zamjenom uobičajenih goriva etanolom:

  • smanjenje količine štetnih plinova u atmosferi
  • manje zagađenje zraka i vode
  • gori čistije od fosilnih goriva
  • predstavlja manju opasnost od požara nego benzin
  • smanjuje količinu stakleničkih plinova
  • spada pod obnovljive izvore energije

Nema brige oko gorenja jer je gorivo bioetanol – 96% alkohol, čiji je produkt izgaranja ugljikov dioksid (CO2) i voda (H2O). To je upravo ono što čovjek inače izdiše.

8. Bez tehnologije se danas “ne može”

Čak i najbolje uređeni apartmani većini se gostiju nimalo neće svidjeti ako u njima nema brze i pouzdane internetske veze. Internet je danas takoreći neophodna infrastruktura, nekima gotovo jednako kao struja i voda.

Osigurajte da u apartmanima imate neograničeni WiFi s dovoljno jakim signalom. Bude li u vašim apartmanima internet veza slaba ili se pak stalno prekidala, vrlo je vjerojatno da vam gosti neće biti nimalo zadovoljni.

Jednako tako ako oglašavate apartmane sa satelitskom televizijom, a slika je mutna i loše kvalitete, dobit ćete negativne recenzije.

9. Klima uređaji su jako važni

Danas vjerojatno i ne postoje apartmani bez klima uređaja. Tko bi se želio ljeti kuhati u apartmanu bez klime? Ipak, mnogi iznajmljivači muku muče s gostima koji po cijeli dan ostave upaljenu klimu, čak i kad napuste apartman te odu na kupanje ili u izlazak.

Kako biste optimizirali korištenje klime i uštedjeli na troškovima el. energije, možete razmisliti o automatiziranom upravljanju klima uređaja. Danas na tržištu postoje klime koje se automatski isključuju kod otvaranja prozora i vrata, kao i nakon izlaska gostiju iz apartmana.

Također pazite na to da starije i bučne klima uređaje zamijenite novima jer nitko ne voli boraviti u prostoru gdje se jako čuje rad klime odnosno brujanje klima motora. Imati odgovarajući klima uređaj jako je bitno za optimalno uređenje apartmana.

10. Ne zaboravite na vanjski prostor

Ako gostima nudite i vanjski prostor, to je onda velika prednost. Nije važno radi li se o malom balkonu ili cijelom vrtu, gosti naprosto obožavaju vanjski prostor gdje mogu popiti kavu, čitati knjigu, jesti, razgovarati i slično. Još ako je gostima na raspolaganju i kakav roštilj, tada je to pun pogodak.

Osim toga, ne zaboravite da ljeti većina gostiju najveći dio vremena provodi upravo vani. Za kvalitetno uređenje apartmana jako je važno i da vanjski prostor bude lijepo namješten i uređen, praktičan i ugodan.

Izvor: iznajmljivači.hr